Opis
Črna leča je najmanjša v družini leč. Po videzu spominja na bleščeči se kaviar, prav tako pa je bogata s številnimi antioksidanti, beljakovinami in prehranskimi vlakninami, ki zelo koristno vplivajo na človeški organizem.
Uporaba in shranjevanje
Da se bo leča hitreje skuhala, jo najprej namakaj v hladni vodi. Lahko čez noč, lahko samo par ur. Nato jo speri in skuhaj v slani vodi, približno 15-20 min do želene trdote.
Tule je nekaj predlogov, kako lahko uporabiš črno lečo:
- Kremasta obara z gobami in črno lečo
- Veganski bolognese s črno lečo
- Buddha-krožnik z lečo, sladkim krompirjem in tahinijem
- Indijski kari s črno lečo
Zanimivost
Črna leča v primerjavi z drugimi vrstami izredno izstopa s svojo globoko, temno barvo, saj je bogatejša z železom in antioksidanti, ki ščitijo pred prostimi radikali v telesu, preprečujejo nastanek bolezni in raka ter ohranjajo zdravo kri. Svoje ime je dobila po beluga kaviarju, saj je njen videz črn, droben in zrnast. Zaradi svojih koristi in prednosti so jo častila že starodavna plemena in kulture. Egipčani so svoje pokojne pokopavali skupaj s tem bogatim živilom, saj so verjeli, da jih bo njihova dragocenost ščitila ter pospremila v onostranstvo.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.