Opis
Miso je tradicionalna japonska fermentirana slana pasta (kot nekakšna zdrava alternativa jušni kocki), ki je obvezna sestavina miso juhe. Seveda pa je uporabna tudi v druge namene. Pri pripravi omak, enolončnic, marinad, prelivov pa tudi pri vlaganju zelenjave.
Kis in kvas v svoji recepturi uporablja čičeriko in ne riža, ječmena ali soje, kot je to tradicionalno na Japonskem. Eko čičerikin miso je staran le 3-4 mesece in je zato slajši in manj slan. Je značilnega umami okusa, ki nastane pri fermentaciji s koji plesnijo. Vsebuje same naravne in pretežno lokalne sestavine, ki so ekološkega porekla. Je nepasteriziran ter brez umetnih dodatkov.
V Rifuzlu je eko čičerikin miso na voljo v steklenem kozarčku za katerega ti zaračunamo kavcijo 0,2 €, ki ti jo vrnemo, ko prineseš kozarec nazaj.
Uporaba in shranjevanje
O miso pasti lahko preprosto razmišljaš kot o zelo okusni nadgradnji soli ali nekakšni zdravi jušni kocki. Najbolj tradicionalna uporaba je za pripravo miso juhe v kateri se najpogosteje znajdejo tudi tofu, mlada čebulica, gobe, alge, ribe… Z miso pasto pa si lahko popestriš tudi druge juhe, omake za testenine, joto, polivke za solato… Uporabna je tudi pri vlaganju zelenjave, saj doda prav poseben okus.
Za začetek lahko pokusiš s tole cvetačno juhico.
Miso dodajaj po okusu in glede na željeno slanost. Lahko ga prepražiš že na začetku ali pa ga dodaš čisto na koncu, ko bo jed že rahlo ohlajena, saj boš s tem ohranil-a tudi njegove probiotične lastnosti.
Kozarec shranjuj v hladilniku. Ko bo prazen, ga skrbno pomij in prinesi nazaj v Rifuzl, da ga bomo vrnili dobavitelju.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.