Opis
Zagotovo si že slišal-a za čičeriko. Ta majhna, zaobljena stročnica kožne barve je nepogrešljiva sestavina kremastega humusa in okusnih falaflov v azijski kulinariki. Bogata je s prehranskimi vlakninami, beljakovinami ter ugodno količino ogljikovih hidratov, ki ti bodo prinesli dovolj energije za cel dan!
Uporaba in shranjevanje
Čičerika je stročnica, ki se kuha zelo dolgo, zato ti priporočamo, da jo pred kuhanjem namakaš za nekaj ur ali najbolje kar čez noč. Pred kuhanjem jo prav tako operi pod tekočo hladno vodo ter dobro ocedi, da se znebiš nečistoč in tako poskrbiš, da se bo dobro skuhala.
Iz 1 skodelice sušene čičerike boš dobil-a 3 skodelice kuhane. Čez noč namočeno čičeriko stresi v kipečo vodo in počakaj, da znova zavre ter nato posodo pokrij. Kuhaj jo približno 30-45 minut. Če jo nameravaš kuhati v ekonom loncu, bo pripravljena v približno 25 minutah. Po kuhanju bo ostala čvrste strukture, kar lahko zagotoviš tudi tako, da jo osoliš. Super se obnese v domačih kremastih namazih, indijskem kariju, posuta po solati ali kot nadomestek mesa, ki te bo nasitil za dolgo časa. Poleg tega jo lahko uporabiš tudi pri peki in pripravi jedi za sladkousce, saj je odlična kot vezivo med sestavinami ter nevtralnega okusa!
Če želiš, da je čičerika boljšega okusa, ji na začetku kuhanja dodaj začimbe, kot sta lovor ali česen. Namesto začimb lahko pri kuhi uporabiš tudi žličko Biogette, ki bo jedi dala bogatejši okus.
Tule je nekaj receptov, kako lahko uporabiš čičeriko:
- Bučin kari s čičeriko
- Domači hrustljavi falafli
- Zdravi piškoti s koščki čokolade
- Čičerikini brownieji
- Hrustljav čičerikin prigrizek
Zanimivost
Čičerika je stročnica, bogata z vitamini, minerali in prehranskimi vlakninami, ki zelo koristi človeškemu organizmu. Če jo pogosto rad-a ješ, bo blagodejno vplivala na tvojo prebavo, pomagala pri uravnavanju apetita in telesne teže, prav tako pa tvoje telo ščitila pred različnimi boleznimi. Ker vsebuje veliko beljakovin, podpira zdravje mišičja in zagotavlja zadostno količino energije za cel dan. Čičerika je cenovno ugodno, vsestransko koristno in uporabno živilo, ki ga zlahka dodaš in uporabiš na najrazličnejše načine.
Ali si vedel-a, da je med drugim za pripravo nekaterih jedi uporabiti tudi vodo, v kateri je kuhana čičerika? Tako imenovana aquafaba se odlično obnese kot stepeni beljak v receptih za peko, prav tako pa lahko iz nje narediš brezgrešne, domače jaffa kekse!
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.