Opis
Balzamični kis QQLYN je mešanica staranega in nestaranega ekološkega in biodinamičnega kisa iz grozdnega mošta. To sta edini sestavini, kis pa je pripravljen po tradicionalni metodi in staran v lesenem sodu. V njem ne boš našel-a konzervansov, barvil, karamele in drugih dodatkov.
Po okusu je ravno prav kisel in ravno prav sladek, kar razširi njegov spekter uporabe tako na sladke kot na slane jedi.
V Rifuzlu je ta specialen kis na voljo na rinfuzo, kar pomeni, da si lahko poljubno količino natočiš v svojo stekleničko.
Uporaba in shranjevanje
Balzamični kis je nepogrešljiv dodatek solatam in različnim omakam. Klasična kombinacija z oljčnim ali bučnim oljem in ščepcem Piranske soli bo prepričala vsakega solatarja.
Ravnotežje sladko kislega okusa, ti omogoča, da balzamični kis dodaš omakam, mesnim jedem, sirom, sadju in celo sladicam. Prilagam nekaj idej:
Za shranjevanje bo najboljša kakšna steklenička z ozkim vratom. Balzamični kis lahko shranjuješ na sobni temperaturi, a stran od neposredne sončne svetlobe.
Zanimivost
Biodinamični balzamični kis je nastal v sodelovanju dveh kisarn. Prva je Acetaia Guerzoni iz Modene, ki je bila prva ekološka kisarna za proizvodnjo balzamičnega kisa v Italiji. Druga je kisarna QQLYN iz slovenske Istre, ki je edina kisarna v sloveniji, ki se ukvarja s pridelavo tradicionalnega balzamičnega kisa in razvojem ostalih balzamičnih kisov.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.