Opis
Ajdova moka je zmleta iz ajdovih semen – piramidastih zrn, iz katerih kuhamo ajdovo kašo. Ajda velja za zelo dober rastlinski vir beljakovin, poleg tega pa je bogata z vlakninami, niacinom in vitaminom D. Zaradi vrste koristnih sestavin je ajda vedno bolj prepoznana kot živilo, ki ugodno vpliva na zdravje.
Ker ajdova moka ne vsebuje glutena, je tekstura njenega testa bolj drobljiva. Zato se vedno svetuje dodajanje ene od glutenskih mok – npr pšenične.
V Rifuzlu je eko ajdova moka na voljo v kilskem pakiranju v papirnati embalaži.
Uporaba
Ajdovo moko se tradicionalno uporablja za izdelavo ajdovih žgancev in kruha, lahko pa iz nje narediš tudi testo za pico, palačinke in druge sladice.
Recepti:
- Primožev recept za ajdov hlebček z orehi
- Ajdovi žganci z medenim kislim zeljem
- Fižolove palačinke z ajdovo moko in sadno-zelenjavna solata
Opozorilo:
Ajda ne vsebuje glutena in je zato primerna za tiste, ki se ga izogibajo. Ne priporočamo je pa ljudem s celiakijo, saj je v Rifuzlu na polici skupaj z pšeničnimi in pirinimi mokami.
Shranjevanje
Ekološko pridelane moke so ene izmed tistih živil, ki gredo še posebej v slast moljem in drugim živalicam. Če želiš moko zaščititi pred njimi, jo pretresi v steklen kozarec na patent, ali pa shranjuj v kakšni drugi posodi ki jo lahko tesno zapreš.
Shranjuj v temnem in suhem prostoru.
Zanimivost
Navadno ajdo laično uvrščamo med žita, je pa sicer bolj v sorodu z rabarbaro kot pa s katerim od žit.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.