Opis
Ajdo uvrščamo med žita, čeprav botanično ne spada med trave. Njena semena semena so piramidaste oblike, iz katerih z luščenjem dobimo ajdovo kašo, z nadaljnjim mletjem pa ajdovo moko. Kašo lahko pripraviš na različne načine – kuhano ali pečeno. Ta tradicionalna jed, ki je pri nas v uporabi že več kot 600 let, je bila v preteklosti kar pogosto na krožnikih revežev. Danes pa se ponovno vrača, saj je njena visoka vsebnost in sestava beljakovin veliko bolj uravnotežena kot pri drugih žitih. Bogata je s cinkom, železom, magnezijem, fosforjem in selenom.
V Rifuzlu je na voljo slovensko ekološko ajdovo kašo, ki je hladno luščena in ima ohranjeno sposobnost kaljenja. Ta je svetlejše barve in jo dobimo iz Ekološkega mlina Stražar.
V ponudbi imamo tudi ekološko ajdovo kašo, ki je toplo luščena, od Eko Prekmurc-a.
Priprava
Najprej jo dobro speri pod vodo, nato pa kuhaj v slani vreli vodi v razmerju 1:2 na nizkem ognju približno 15 minut. Kuhani ajdovi kaši lahko dodaš praženo zelenjavo ali gobice, lahko jo ohladiš in z njo pripraviš solato, z njo napolniš paprike… možnosti je neskončno. Odlično pa se obnese tudi kot sladica.
Recepti:
Opozorilo:
Ajda sama po sebi ne vsebuje glutena, a zaradi rinfuze obstaja možnost, da je bila v kontaktu z glutenskimi živili. Zato jo odsvetujemo alergikom.
Shranjevanje
Ekološko pridelane kaše so ene izmed tistih živil, ki gredo še posebej v slast moljem in drugim živalicam. Če želiš kašo zaščititi pred njimi, jo shranjuj v kozarcu na patent, ali pa v kakšni drugi posodi ki jo lahko tesno zapreš.
Shranjuj v suhem prostoru.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.