Opis
Agavin sirup je naravno sladilo, ki se pridobiva iz agave. Gre za koncentriran naravni sok agave, za katerega je značilna visoka vsebnost fruktoze. Zaradi tega je po okusu bolj sladek od običajnega sladkorja in ga posledično lahko v sladicah uporabiš v manjši količini.
Z njim lahko nadomestiš sladkor ali med, po okusu je blag, a spominja na karamelo. Agavin sirup ima v primerjavi z navadnim sladkorjem nizek glikemični indeks (GI približno 20).
Ekološko pridelan agavin sirup je nefiltriran in zato bogate temne barve ter vsebuje več naravno prisotnih mineralov kot agavini sirupi svetle barve.
Uporaba in shranjevanje
Agavin sirup lahko uporabljaš pri peki sladic, v smutijih, pri izdelavi domačih namazov ali granole, za slajenje napitkov ali kot preliv za palačinke.
Kozarec shranjuj na suhem in hladnejšem mestu ali na sobni temperaturi.
Zanimivost
Če želiš uporabljati bolj zdravo in naravno nadomestilo trsnemu sladkorju, je zelo pomembno kakšen agavin sirup izbereš. Pri tem ti lahko pomaga barva sirupa. Temnejši sirupi so nefiltrirani in nepredelani in tako ohranijo več mineralov. Svetli agavini sirupi pa so ponavadi predelani in filtrirani in tako v večji meri res vsebujejo le še fruktozo.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.