Opis
Dimljena bučna omaka je prav poseben izdelek iz kuhinje dvojca Kis in kvas. Njena glavna sestavina je bučni drobljenec, ki je stranski produkt pri stiskanju bučnega olja. Bučni drobljenec je najprej hladno dimljen, nato pa naravno fermentiran in začinjen s piransko soljo, da pridobi značilen in močan okus. Omaka je nato starana 1 mesec in pasterizirana. Kot vsi izdelki Kis in kvas je tudi ta brez dodatnih arom, ojačevalcev okusa in konzervansov.
Bučna omaka je na prvi pogled podobna sojini omaki, a jo odlikuje precej intenzivnejši umami okus, pridih bučnih semen in aroma dima. Od sojine se razlikuje tudi po tem, da ne vsebuje soje, niti pšenice, zato je primerna za vse, ki se izogibajo tema dvema sestavinama.
Dimljeno bučno omako najdeš na Rifuzlovih policah pakirano v 250 ml stekleničke.
Uporaba in shranjevanje
Dimljena bučna omaka bo odličen dodatek v kuhinji tistim, ki radi eksperimentirate z novimi azijskimi okusi. Lahko se jo uporabi kot nadomestek sojine omake, a je okus precej bolj intenziven in je par kapljic dovolj. Stir fry, mariniranje tofuja, azijske juhice, pečen riž… Vse to in še več lahko obogatiš z okusno bučno omako.
Pred uporabo lahko bučno omako shranjuješ na sobni temperaturi, po odprtju pa jo prestavi v hladilnik. Tako bo uporabna še najmanj 12 mesecev.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.