Opis
Cvetlični med čebele izdelajo iz nektarja oz. medičine nabrane na travniškem cvetju in sadnem drevju. Je aromatičen med z vonjem po cvetju, sadju ali kompotu. Rumenorjava barva medu in okus se lahko razlikujeta tekom sezon, glede na to, kje so čebele pretežno nabirale medičino.
Cvetlični med je srednje do močno sladek in ker je najbolj prebavljiv, se priporoča mlajšim otrokom. Posebej se ga priporoča tudi srčnim bolnikom in tistim z nizkim krvnim tlakom.
Cvetlični med hitreje kristalizira, a brez skrbi, kristaliziran med ni pokvarjen, temveč je to le pokazatelj, da je med kakovosten in naraven. Do kristalizacije pride v vseh vrstah medu, a je ta odvisna od temperature ter vrst in razmerja sladkorjev v njih. Zato pri nekaterih vrstah medu poteka hitreje, v drugih počasneje.
Uporaba in shranjevanje
Med uporabi kot sladilo v čaju, v raznih kuhanih kašah, kosmičih, smutijih ali pecivih, namaži ga na kruh, na palačinke ali pa ga preprosto pojej eno žličko kar samega za krepitev imunskega sistema.
Dodaš ga lahko tudi v domačo masko za obraz ali lase, saj umirja razdraženo kožo. Uporaba medu je zelo široka, zato le pogumno v raziskovanje njegovih lastnosti in delovanja.
Shranjuj ga na sobni temperaturi. Če bo ta nižja od 20 °C pa obstaja verjetnost, da bo med sčasoma kristaliziral. V kolikor se to zgodi, ga lahko uporabljaš kar takega, saj z njim ni nič narobe. Če pa ga želiš ponovno utekočiniti, ga segrej v vodni kopeli, a samo do 40 °C, saj pri višji temperaturi med izgubi svoje naravne lastnosti in učinkovine. Najpogostejša napaka, ki jo delamo je ta, da damo med v vroč čaj, zato najprej počakaj, da se ohladi in šele nato dodaj med.
Ko boš izpraznil-a kozarček medu, ga očisti in prinesi nazaj v Rifuzl, saj ga bomo vrnili dobavitelju v ponovno uporabo.
Zanimivost
Čebelarstvo Jevšovar deluje po principih ekološkega čebelarjenja. Za lokacije pašnih virov izbirajo čim bolj neokrnjene kraje s čim manj industrije in prometa. Posebnost njihovega čebelarstva je tudi ta, da za mediščno satje uporabljajo izključno deviško satje, katerega jeseni odstranijo iz panjev. S tem preprečijo morebiten vnos sladkorja (s katerim krmijo čebele pozimi) v mediščno satje in s tem v med.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.