Opis
Divji oslez ali hibiskus je poletna grmovnica, ki izhaja iz centralne in zahodne Afrike. Njegovi posušeni cvetovi so temno rdeče ali vijolične barve, saj vsebujejo sadne kisline, sluzi ter rastlinska barvila ob vpijanju UV žarkov. Primerni so za pripravo čaja, zato, če te muči kašelj, imaš vneto sluznico ustne votline, grla ali želodca, ti je hibiskus lahko v pomoč pri blaženju lažjih prehladnih težav ali bolečin v želodcu. Po okusu je hibiskusov čaj osvežilen, trpek z nekoliko sadnim priokusom.
Uporaba in shranjevanje
Eno žlico cvetov hibiskusa dodaj v eno skodelico vrele vode (250 ml) ter pusti stati do 10 min. Dosledno upoštevaj predviden čas priprave, saj je lahko čaj po “predolgi kopeli” trpek in grenak. Za lažjo pripravo brez precejanja cvetove v vodo namoči s cedilom za čaj.
Po želji lahko čaju dodaš tudi suho sadje, cimet, ingver, meto ali meliso in ohlajenega kot ledeni čaj uživaš v vročih poletnih dneh! Če pa si polnoleten-a, se odlično prileže tudi v kombinaciji z alkoholnimi pijačami, a po pameti! 😉
Shranjuj v tesno zaprti embalaži, najbolje v stekleni (saj je steklo eden boljših materialov, ki ohranja aromo in kakovost izdelka!), na sobni temperaturi.
Zanimivost
Hibiskus se kot okrasna in zdravilna rastlina uporablja v različne namene – poleg pitja tega aromatičnega čaja in uživanja v prednostih, ki jih ponuja, ga lahko uporabljamo tudi pri pripravi nekaterih jedi (omak, solat, kompotov, želejev), kot naravno barvilo, uživamo kandirane ter kot sestavino pri pripravi kozmetičnih izdelkov. Odlično se obnese kot sredstvo proti izpadanju las, odpira kožne pore ter pospešuje krvni obtok, kar pripomore k ohranjanju zdravega in manj mastnega lasišča in kože.
Nekaj predlogov, kako uporabiti hibiskusove cvetove, v kolikor nisi tako velik-a ljubitelj-ica čaja:
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.