🥬 Trenutno aktualno: naročilnica za zelenjavo
Košarica
0,00 €

Akacijev med v kozarcu Jevšovar

8,50 14,50 

Akacijev med čebelarstva Jevšovar 480 g.

Počisti
Šifra: Ni na voljo Kategorija: Brand:

Opis

Akacijev med je pri nas precej priljubljen. Prepoznamo ga po svetlejši jantarjevi barvi, v primerjavi z drugimi vrstami medu pa je tudi bolj tekoč. Je najslajši od vseh vrst medu, ima prijeten blag okus in vsebuje malo cvetnega prahu. Zaradi lahkotnega okusa, ga obožujejo tudi otroci. Akacijev med blagodejno učinkuje na delovanje jeter, ledvic in sečil, lajša simptome stresa in bolezni dihal.

Robinija ali po domače akacija je znano drevo toplejšega podnebja, ki so ga v Evropo iz Severne Amerike prinesli v 16. stoletju. Cveti v drugi polovici maja in izloča obilo medičine.

Akacijev med kristalizira zelo počasi, a tudi če pride do tega, le brez skrbi – kristalizacija je samo sprememba iz tekočega v trdno agregatno stanje. Kristaliziran med ni pokvarjen, temveč je pokazatelj, da je med kakovosten in naraven. Do kristalizacije pride v vseh vrstah medu, a je odvisna od temperature ter vrst in razmerja sladkorjev v njih. V nekaterih vrstah medu zato ta proces poteka hitreje, v drugih počasneje.

Akacijev med čebelarstva Jevšovar je v Rifuzlu na voljo v steklenih kozarčkih dveh velikosti: 480 g in 950 g, včasih pa tudi na rinfuzo.

Uporaba in shranjevanje

V prvi vrsti lahko med uporabiš kot sladilo, ga namažeš na kruh, ali ga uporabiš za aromo pri pripravi gurmanskih jedi.

Med uporabljamo tudi kot prehransko dopolnilo za dvig imunskega sistema. Ima tudi pomirjevalne učinke, zato čaj z medom pred spanjem omogoča sprostitev in boljši spanec. Pomaga tudi pri želodčnih razjedah, zgagi in mišičnih krčih. Pomirja pljuča, zato ga uporabljamo pri lajšanju kašlja, hripavosti in vnetju grla.

Dodaš ga lahko tudi v domačo masko za obraz ali lase, saj umirja nadraženo kožo.Uporaba medu je zelo široka, zato le pogumno v raziskovanje njegovih lastnosti in delovanja.

Shranjuj ga na sobni temperaturi. Če bo ta nižja od 20°C pa obstaja verjetnost, da bo kristaliziral. V kolikor se to zgodi, ga lahko uporabljaš kar takega, saj z njim ni nič narobe (več o tem je zapisano zgoraj). Če pa ga želiš ponovno utekočiniti, ga segrevaj v vodni kopeli, a samo do 40°C, saj pri višji temperaturi med izgubi svoje naravne lastnosti in učinkovine. Najpogostejša napaka, ki jo delamo je ta, da damo med v vroč čaj, zato najprej počakaj, da se ohladi in šele nato dodaj med.

Ko boš izpraznil-a kozarček medu ga očisti in prinesi nazaj v Rifuzl, saj ga bomo vrnili dobavitelju v ponovno uporabo. Super-kajne!

Zanimivost

Čebelarstvo Jevšovar se nahaja v vasi Tihaboj (Litija). Za lokacije paše izbirajo čim bolj neokrnjene kraje z malo industrije in prometa. Mediščno satje je izključno deviško, poleg tega pa ga pred vsakim zdravljenjem čebel odstranijo iz panjev. Do pomladi počaka v hladilnici, tako da ni v stiku z zdravili in hrano za čebele. Med je zato visoke kakovosti (vsebnost vlage 14 in 16%).

Dodatne informacije

Kozarec

Mali (480 g), Veliki (950 g)

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Akacijev med v kozarcu Jevšovar”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda vam bo prav tako všeč…