Opis
Akacijev med je pri nas precej priljubljen. Prepoznaš ga po svetlejši jantarjevi barvi, v primerjavi z drugimi vrstami medu pa je tudi bolj tekoč. Je najslajši od vseh vrst medu, ima prijeten blag okus in vsebuje malo cvetnega prahu. Zaradi lahkotnega okusa, ga obožujejo tudi otroci. Če želiš izbrati med, ki pomirja, bo to prava vrsta medu. Skodelica toplega čaja z žlico medu za večerno pomiritev. 🙂
Akacijev med kristalizira zelo počasi, a tudi če pride do tega, le brez skrbi – kristalizacija je samo sprememba iz tekočega v trdno agregatno stanje. Kristaliziran med ni pokvarjen, temveč je pokazatelj, da je med kakovosten in naraven. Do kristalizacije pride v vseh vrstah medu, a je ta odvisna od temperature ter vrst in razmerja sladkorjev v njih. Zato pri nekaterih vrstah medu poteka hitreje, v drugih počasneje.
V Rifuzlu imamo ves čas na voljo eno vrsto medu na rinfuzo, ki ti ga natočimo v tvoj kozarec. Katera vrsta medu je na voljo za točenje, je odvisno od sezone in od tega, kako hitro kakšen med kristalizira. Primeren kozarec za točenje medu, je takšen, ki ima premer odprtine vsaj 5 cm.
Uporaba in shranjevanje
Med uporabi kot sladilo v čaju, v raznih kuhanih kašah, kosmičih, smutijih ali pecivih, namaži ga na kruh, na palačinke ali pa ga preprosto pojej eno žličko kar samega za krepitev imunskega sistema.
Dodaš ga lahko tudi v domačo masko za obraz ali lase, saj umirja razdraženo kožo. Uporaba medu je zelo široka, zato le pogumno v raziskovanje njegovih lastnosti in delovanja.
Shranjuj ga na sobni temperaturi. Če bo ta nižja od 20 °C pa obstaja verjetnost, da bo med sčasoma kristaliziral. V kolikor se to zgodi, ga lahko uporabljaš kar takega, saj z njim ni nič narobe. Če pa ga želiš ponovno utekočiniti, ga segrej v vodni kopeli, a samo do 40 °C, saj pri višji temperaturi med izgubi svoje naravne lastnosti in učinkovine. Najpogostejša napaka, ki jo delamo je ta, da damo med v vroč čaj, zato najprej počakaj, da se ohladi in šele nato dodaj med.
Zanimivost
Čebelarstvo Jevšovar deluje po principih ekološkega čebelarjenja. Za lokacije pašnih virov izbirajo čim bolj neokrnjene kraje s čim manj industrije in prometa. Posebnost njihovega čebelarstva je tudi ta, da za mediščno satje uporabljajo izključno deviško satje, katerega jeseni odstranijo iz panjev. S tem preprečijo morebiten vnos sladkorja (s katerim krmijo čebele pozimi) v mediščno satje in s tem v med.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.