1
Hokaido bučo najprej razpoloviš, odstraniš vsa semena, nato pa polovico razrežeš na manjše neolupljene kose.🔪 Prestaviš jih na pekač, dodaš česen in vse skupaj radodarno naoljiš in začiniš. Zadevo pečeš nekje pol ure pri 180 °C oziroma do rahlo rjavega obarvanja robov.🤟🏻 Medtem ko čakaš, da buča v pečici dokončno karamelizira, v loncu na nekaj olja prepražiš čebulo, dodaš rdečo lečo in čez par minut še pečeno hokaido bučo, nato pa zadevo zaliješ z vrelo jušno osnovo in kuhaš 15 minut, da se okusi lepo prepletejo in leča postane čisto mehka. Zmiksaš s paličnim mešalnikom ali v blenderju, nato pa do želene gostote dodaš še nekaj vode ali jušne osnove. Preizkusiš in po potrebi dodatno začiniš s soljo, poprom.
2
Če bo juha glavna zvezda kosila, jo postrežeš še z ajdovo kašo ali ajdovimi hrustikami, praženimi bučnimi semeni in nekaj bučnega olja ter mogoče čilija.🥵
3
Pečeno hokaido bučo (če jo spečeš brez vseh dodatkov) lahko tudi samo zblendaš in dobiš 100 % pire, ki ga uporabiš za pire kot tak ali naprej v rižotah, sladicah - kolačih, pitah, piškotih, celo smutijih. Ali pa ga zamesiš v njoke, milijon možnosti.💃🏼 Dodaten zmanjškarski nasvet Mance: Bučo nareži na manjše kocke, saj tako privarčuješ tako na času, kot tudi na porabljeni energiji.💡