1
V veliko posodo odmeri obe moki, sol, kvas in s kuhalnico ali kar z roko premešaj, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Dodaj vodo in s kuhalnico premešaj, da dobiš pocasto testo. Testo vsebuje precej veliko količino vode in če boš mešal/-a z roko, se ti bo verjetno vse lepilo na prste. Intenzivno gnesti testa ni potrebno (v tem je čar tega recepta), to bodo za nas naredile pridne mikroskopske delavke - bakterije in kvasovke - samo čas jim moramo dati.
Posodo pokrij s pokrovom (če ga ima) ali vlažno kuhinjsko krpo in pusti vzhajati med 8 in 20 ur (najboljše čez noč) na sobni temperaturi.
2
Vzhajano testo bo polno mehurčkov in še bolj lepljivo, kot je bilo na začetku. Pogumno pomokaj pult z belo moko, testo s spatulo prestavi nanj in ga še na vrhu posuj z moko. Dodaj orehe in ga na hitro pregneti, da se orehi razporedijo po testu (2-3 minute). Če se ti testo lepi na površino ali prste, kar pogumno dodatno pomokaj. Testo oblikuj v hlebček in ga postavi v drugo posodo, ki si jo naoljil in znotraj posul z otrobi, zdrobom ali moko, da bo testo šlo lažje ven. Tako pripravljen hlebček pusti vzhajati še 2 uri (± 1 ura).
3
20 minut pred začetkom peke postavi v pečico lonec s pokrovom, v kateri boš pekel/-a kruh in nastavi pečico na 230 °C, da se segreje. Ko je pečica s posodo segreta, vzami posodo na hitro iz pečice, vrži v posodo vzhajan hlebček (kakor pade pade, ne sekiraj se!), pokrij in peči 35 minut s pokrovom in potem še 5 min brez pokrova na 230 °C.
Ko je kruh pečen, ga vzami iz pečice, pusti na pultu, najboljše na rešetki, da se ohladi, nakar je pripravljen, da ga pohrustamo! 😋