Izkoristi popust dobrodošlice. Vpiši kodo WELCOME in svoje naročilo znižaj za 10%. 😎

Kategorije

Za zmanjškarje

Predlogi iskanja

Ajdov kruh z orehi

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • (1)
  • Čas priprave: 23 ur
  • Težavnost:
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
  • Št. sestavin: 7
ajdov kruh z orehi
Postopek priprave ajdovega kruha z orehi je podoben kot sem ga že objavil za lanen kruh (ali vsake druge vrste "no knead" recept). Razlika med "navadnimi" recepti in "metodo brez gnetenja" je, da uporabimo izredno malo kvasa, ter pustimo testo dolgo vzhajati. Najpomembnejše je, da testu pustimo čas, da se notri razvije prava kultura, ki velike molekule predela na enostavnejše.
Rifuzl je trgovina brez plastične embalaže, kjer s svojo embalažo nakupuješ lokalna, zdrava ekološka živila in zero waste pripomočke. Kupuj brez embalaže!

Ajdov kruh z orehi

  • Čas priprave: 23 ur
  • Težavnost:
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
  • Št. sestavin: 7

Sestavine:

  • 100 g ajdove moke
  • 330 g ostre pšenične moke
  • 10-15 g soli
  • 1g suhega kvasa ali 1-2 g svežega kvasa
  • 300 ml vode
  • 50 g orehov
  • lonec s pokrovom, ki gre lahko v pečico (litoželezna, keramična, lončena posoda)

Navodila za pripravo:

1. Korak V veliko posodo odmeri obe moki, sol, kvas in s kuhalnico ali kar z roko premešaj, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Dodaj vodo in s kuhalnico premešaj, da dobiš pocasto testo. Testo vsebuje precej veliko količino vode in če boš mešal/-a z roko, se ti bo verjetno vse lepilo na prste. Intenzivno gnesti testa ni potrebno (v tem je čar tega recepta), to bodo za nas naredile pridne mikroskopske delavke - bakterije in kvasovke - samo čas jim moramo dati. Posodo pokrij s pokrovom (če ga ima) ali vlažno kuhinjsko krpo in pusti vzhajati med 8 in 20 ur (najboljše čez noč) na sobni temperaturi. 
2. Korak Vzhajano testo bo polno mehurčkov in še bolj lepljivo, kot je bilo na začetku. Pogumno pomokaj pult z belo moko, testo s spatulo prestavi nanj in ga še na vrhu posuj z moko. Dodaj orehe in ga na hitro pregneti, da se orehi razporedijo po testu (2-3 minute). Če se ti testo lepi na površino ali prste, kar pogumno dodatno pomokaj. Testo oblikuj v hlebček in ga postavi v drugo posodo, ki si jo naoljil in znotraj posul z otrobi, zdrobom ali moko, da bo testo šlo lažje ven. Tako pripravljen hlebček pusti vzhajati še 2 uri (± 1 ura).
3. Korak 20 minut pred začetkom peke postavi v pečico lonec s pokrovom, v kateri boš pekel/-a kruh in nastavi pečico na 230 °C, da se segreje. Ko je pečica s posodo segreta, vzami posodo na hitro iz pečice, vrži v posodo vzhajan hlebček (kakor pade pade, ne sekiraj se!), pokrij in peči 35 minut s pokrovom in potem še 5 min brez pokrova na 230 °C. Ko je kruh pečen, ga vzami iz pečice, pusti na pultu, najboljše na rešetki, da se ohladi, nakar je pripravljen, da ga pohrustamo! 😋

O avtorju

Špela D.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Si že odkril Rifuzlov YouTube kanal?

Želim brezplačen vodič za čiščenje!

Želim brezplačen vodič za čiščenje!

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačen hiter vodič za čiščenje s sodo bikarbono in citronsko kislino.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno