✨ Naročilnica je trenutno ODPRTA!
Košarica
0,00 €

Zmanjškarsko pranje perila – odgovori na najpogostejše dileme

V sredini marca smo Rifuzlarke v vesolje poslale sporočilo, da sprejemamo kakršnakoli vprašanja, komentarje in pripombe v zvezi s pranjem perila z naravi bolj prijaznimi sredstvi in prijemi. Med vsemi odzivi smo izbrale tri najbolj pereče teme 👚 in jih podrobno raziskale, čisto na koncu pa lahko prebereš še en hitri Q&A. Pa kar začnimo!

 1. Uporaba mehčalca –  ja ali ne?
 2. Kako se lotiti belega perila, plenic in trdovratnih madežev? 
 3. Kako primeren je doma izdelan pralni prašek?
 4. Hitra vprašanja.

1. Uporaba mehčalca – JA ali NE?

Z enim stavkom – uporaba mehčalca ni nujno potrebna. V rifuzlarski ekipi imamo deljene prijeme – polovica nas uporablja zmanjškarska sredstva za mehčanje, druga polovica pa ga preprosto izpusti. In vse smo zadovoljne z rezultati 😁. Vseeno pa sem zavihala rokave in se podala v globine interneta, da izbrskam še nekaj znanstveno podprtih informacij o uporabi mehčalca ali njegovih alternativ – Rifuzlarke ničesar ne naredimo na pol 😎!

Kako deluje detergent za perilo?

Preprosto povedano detergent deluje tako, da ob stiku z vodo zrahlja umazanijo v oblačilih, voda in fizično trenje, ki ga ustvarja vrtenje v bobnu, pa vse te nečistoče nato enostavno spereta. Vloga detergenta je torej izključno to, da ČISTI.🧽

Kako deluje klasični mehčalec in kako citronska kislina ter alkoholni kis?

Glavna vloga obeh je, da zmehčata perilo, hkrati pa tudi podaljšujeta življenjsko dobo oblačil (ampak pozor – to ne velja za vse vrste oblačil (glej tabelo spodaj)). Vendar pa to počneta na dva različna načina:

Klasični mehčalci vsebujejo snovi, ki ustvarijo film preko vlaken oblačil in jih tako naredijo mehke, prav tako pa preprečijo trganje, cufanje ali bledenje barv. 

Po drugi strani citronska kislina in alkoholni kis (oba delujeta enako učinkovito) – odstranjujeta detergent in ostale snovi, ki se kopičijo na vlaknih, hkrati pa mehčata vodo in to prav tako pomaga, da ostanejo oblačila čim dlje v svojem prvotnem stanju.

Za izdelavo raztopine iz citronske kisline predlagam, da zmešaš 1 L vode s 150 g citronske kisline, dozira pa se enako kot alkoholni kis: med 50 in 100 mL na boben.

Klasični mehčalec torej dodaja, citronska kislina in kis pa odstranjujeta. Mar ni zanimivo, kako pridemo do podobnega učinka s popolnoma nasprotnim pristopom 🧐? Navkljub temu, da oba delujeta z istim ciljem, pa se vseeno nekoliko razlikujeta. Spodaj si lahko ogledaš primerjavo med obema variantama, dodala pa sem še opcijo pranja brez mehčalca:

LastnostPranje brez mehčalcaPranje z raztopino citronske kisline/ s kisomPranje s klasičnim mehčalcem
Podaljšuje življenje oblačila, preprečuje bledenje barv
Oblačila so mehkejša✔*
Primerno za vsa oblačila✘ (ne uporabljaj pri športnih oblačilih)**
Oblačila so manj zmečkana✔*
Ne vsebuje škodljivih kemikalij.
Ne draži kože.
Prijazno do okolja.
*vendar manj, kot pri uporabi klasičnega  mehčalca; **mehčalec konkretno zmanjša učinkovitost funkcionalnih materialov (hitro sušenje, odvajanje znoja, raztegljivost…), zato z njim nikar ne peri svojih športnih oblačil!

Bodo moja oblačila trda, če ne uporabljam sredstva za mehčanje?

Veliko je odvisno predvsem od trdote vode 💎. Če je voda, kjer živiš mehka, bodo tudi oblačila, oprana le z detergentom mehkejša, v nasprotnem primeru pa se bo trdota poznala predvsem pri brisačah in kuhinjskih krpah, ki bodo manj mehke, ampak bodo pa bolje vpijale tekočino 😉.

Kaj pa mehčalec, ki ga imate v Rifuzlu 🤨? Ta, ki ga najdeš pri nas, ne vsebuje gore sestavin, kot veliko običajnih mehčalcev ter NI testiran na živalih, niti ne vsebuje sestavin živalskega izvora. Rifuzlarke smo vedno transparentne, zato bi rade poudarile, da mehčalec nima ekološkega certifikata, ker niso vse sestavine ekološkega izvora. En zelo velik dodaten plus pa je seveda tudi to, da si ga natočiš v lastno embalažo in tako ne ustvarjaš nepotrebnih (plastičnih) odpadkov. 🌺

2. Kako se lotiti belega perila, plenic in trdovratnih madežev?

V Rifuzlu lahko za pranje belega perila in pralnih plenic uporabiš temu posebej namenjen prašek. Te zanima, kako sploh deluje? 👇

Naš prašek deluje na osnovi pralnih oreščkov, ki učinkujejo kot milo, dodane pa so mu še druge snovi, saj oreščki sami po sebi NISO dovolj močni, da bi dobro opravili z zahtevnejšim perilom 🙅. Kaj točno in zakaj?

 • natrijev karbonat (pralna soda) = topilo trdovratnih madežev;
 • silikati = podaljšajo delovanje mila, preprečujejo izsušitev le-tega;
 • Zeolit = zmehča vodo, kar izboljša delovanje ostalih snovi;
 • natrijev perkarbonat = odstranjevalec madežev, posvetli barve, preprečuje posivitev oblačil (belilo);
 • natrijev citrat = izboljša delovanje detergentov, ker mehča vodo in dodatno čisti – pomeni, da potrebujemo manj detergenta, da dosežemo isti učinek;
 • olivno milo v prahu (milo iz olivnega olja, natrijev klorid – sol) = čistilno sredstvo (naravni detergent);

Zelo pomembno je, da oblačila opereš na dovolj visoki temperaturi (vsaj 50 °C), Rifuzlarke pa priporočamo, da madeže predhodno še obdelaš. To lahko storiš na več načinov:

 1. S pomočjo Oxy Power belila in odstranjevalca madežev na kisikovi osnovi: perilo namoči v VROČI vodi, v kateri si predhodno raztopil-a 1-2 žlici Oxy Power belila, za vsaj nekaj ur, lahko pa tudi čez noč. Nato opereš kot običajno.
 2. S pomočjo pralne sode: perilo, tako kot zgoraj, namakaj v VROČI vodi, z dvema žlicama pralne sode, vsaj 30 minut pred pranjem, lahko pa tudi izdelaš pasto iz pralne sode (torej v posodici zmešaš s pralno sodo le toliko vode, da nastane pasta) in le to naneseš neposredno na madež, nato pa opereš, kot običajno. 
 3. S pomočjo odstranjevalca trdovratnih madežev Odori: madež najprej speri z vodo, nato pa nanj nanesi odstranjevalec. Po 15ih minutah madež temeljito zdrgni in sredstvo pusti delovati še 15 minut, nato pa operi, kot običajno. 

3. Kako primeren je doma izdelan pralni prašek?

Na spletu najdeš kar nekaj različnih domačih pralnih praškov in tudi me smo s teboj že delile recept za tekoči pralni prašek iz marsejskega mila, s katerim pere kar nekaj zmanjškarjev (recept preveri spodaj). 🧼

Vseeno pa so ti doma narejeni praški in geli namenjeni predvsem pranju oblačil, ki niso izredno umazana in se lahko perejo na nižjih temperaturah – super se npr. obnesejo tudi pri pranju občutljivih oblačil, ki zahtevajo ročno pranje. 

Da bodo popolnoma čista tudi bela oblačila, plenice in vsi ostali bolj konkretno popackani kosi pa vseeno priporočamo, da v teh primerih uporabiš rajši katerega od kupljenih pralnih praškov, saj vsebujejo (naravi prijazne) sestavine, ki niso na voljo v klasičnih trgovinah in so nujno potrebne za dober rezultat. 🙌

Recept za izdelavo domačega pralnega praška:

Za  1 L gela potrebuješ:
– 1 L + 1 L vode;
– 100 g naribanega marsejskega mila;
– 3 žlice sode bikarbone;
– eterično olje po izbiri;

V velik lonec nalij liter vode skupaj z naribanim marsejskim milom, vse skupaj mešaj in segrevaj skoraj do vretja. Nato lonec odstavi in takoj dodaj še sodo bikarbono (sicer se bo milo strdilo) in ponovno premešaj. Ob dodatku sode bikarbone, se bo mešanica spenila, zato uporabi dovolj velik lonec. Počakaj približno eno uro, da se zmes ohladi. Ko bo zmes ohlajena na sobno temperaturo, ji dodaj še 1 L hladne vode, da bo vse skupaj bolj tekoče. Na tej stopnji lahko dodaš tudi nekaj kapljic eteričnega olja po svoji izbiri. Zmes prelij v posodo za prašek ali v steklenico. Posode nikoli ne napolni do vrha, saj je potrebno gel pred vsako uporabo pretresti, da razbiješ grude. Prašek je primeren za pranje normalnega pisanega perila, za posamezno pranje uporabi 1,5 – 2 pokrovčka (cca 60 mL).

4. Hitra vprašanja

 1. Je bolje uporabiti citronsko kislino 🍋 ali alkoholni kis? Citronska kislina je super, ker jo lahko pri nas kupiš kar v lastni posodici in zato ni nepotrebnih odpadkov, moraš pa paziti, da res narediš raztopino in ne streseš kar same v stroj – nerazredčena bi lahko namreč poškodovala občutljive dele pralnega stroja (npr. gumijaste elemente).
 2. Kje najdem recept za izdelavo raztopine iz citronske kisline 👩‍🍳? Kar v tem članku! Poskrolaj navzgor!
 3. Je bolje uporabljati gel za pranje perila ali prašek ⚖️? Oba delujeta podobno učinkovito, praviloma pa je gel bolj primeren za pranje pri nižjih temperaturah (naš začne učinkovati pri 40 °C ali več), prašek pa pri višjih (60 °C ali več).
 4. Moja bela oblačila so posivela 🙀! Kaj naj naredim? Poskusi z namakanjem oblačil v VRELI raztopini z dvema žlicala Oxy Power belila vsaj 2 uri ali pa kar čez noč.
 5. S čim naj operem pralne plenice 👶? Priporočamo uporabo praška iz pralnih oreščkov ter belila Oxy Power.
 6. Je prašek iz pralnih oreščkov sploh primeren za pranje plenic 🍼? Sami oreščki so premalo učinkoviti, da bi jih uporabili za pranje plenic, zato naš prašek vsebuje še dodatne snovi, ki izboljšajo njegovo delovanje, super pa je, če pleničke pred pranjem še dodatno namočiš v raztopini iz Oxy Power belila (za navodila poglej zgoraj). 
 7. Pa naravna sredstva res dovolj dobro očistijo oblačila 🤔? Res! Levji del pranja perila opravi že kar sam boben, saj fizično trenje veliko pripomore k čistim oblačilom, (naravni) detergenti pa dodatno olajšajo delo. Tako, da tudi, če bi kdaj oblačila, ki niso zelo umazana, opral-a kar brez detergentov, bi se le-ta čisto solidno očistila. Pazi le, da trdovratne madeže ustrezno obdelaš, pralna sredstva pa dodajaš po navodilih proizvajalca.

Smo še na kaj pozabile odgovoriti? Postavi svoje vprašanje spodaj:

Ti je bil članek všeč? 🤗

Prijavi se na Rifuzlove novičke! Dobiš jih največ 2⨉ mesečno na svoj e-mail naslov. Obvestim te o novih objavah na blogu, o novostih v ponudbi ali te povabim na kakšen dogodek! 😉

Prijavi se tukaj
Zmanjškarsko življenje

Komentarji

 • manca ,

  Ali je pralna soda bikarbona primerna za pranje barvnega perila? Ali barve ostanejo ali pobledijo? Hvala

  • Špela ,

   Hojla, Manca!

   Ne vem sicer, če si imela namen prati le s pralno sodo ali jo uporabiti, kot dodatek, zato odgovarjam kar za oba primera. Pri pranju izključno s pralno sodo obstaja verjetnost, da bi se barvno perilo razbarvalo, tudi za bolj občutljivo perilo menim, da ne bi bilo primerno. Kot dodatek v manjši količini k doma izdelanemu pralnemu prašku pa koristi, saj pomaga pri odstranjevanju madežev (kot recimo dodatek sode bikarbone v zgoraj objavljenem receptu).

   Hvala ti za komentar in lepo bodi še naprej ?‍♀️!

 • Pusti komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Nazaj
  Gyoza cmočki
  Naprej
  Presna ajdova kaša