✨ Naročilnica je trenutno ODPRTA!
Košarica
0,00 €

Vse o okolju prijaznem čiščenju

Juhuhu! Čas je za čiščenje! … Pravi le redko kdo 🤪. Se pa zato zagotovo vsi strinjamo, da nam je mnogo bolj všeč, če je naš kotiček pospravljen in urejen 😌. Ni pa treba, da pri tem uporabljamo pripomočke in čistila, ki potem dalje mažejo okolje 😤. Tudi s tem se nas očitno veliko strinja, ker ne mine dan, brez, da si v Rifuzlu nekdo natoči čistilo v svojo embalažo 🥰 ali v košarico smukne lufico (Ne veš, kaj to je? Beri dalje.). Za lažji pregled, ti v tem članku predstavim prav VSE, kar najdeš pri nas za okolju prijazno čiščenje 💚.

Pripomočki

Če se dobro pripraviš, delo steče kar samo od sebe 🏃‍♂️🏃‍♀️. Ni pa samo pomembno, da lahko s pripomočki brez napora glancaš, temveč tudi to, da narejeni iz materialov, ki čim manj obremenjujejo okolje ☝. Klasične gobice in krpe so izdelane iz različnih vrst plastik in drugih umetnih materialov, zato jih je nemogoče reciklirati 🤦‍♀️. Zelo problematično pa je tudi to, da se med čiščenjem trgajo, ti mikro delci plastike pa nato zaidejo v odtoke, reke in oceane 😯. Da se izogneš uničevanju domov velikemu številu živalskih in rastlinskih vrst, izbiraj med pripomočki, ki narejeni iz biorazgradljivih, naravnih materialov:

 1. Krpe za brisanje različnih površin iz celuloze in bombaža, ki se bodo razgradile kar na domačem kompostu. So zelo vpojne in vzdržljive, pomembno pa je, da jih redno opereš v pralnem ali pomivalnem stroj na 30 – 60 stopinj in nato posušiš na zraku. 🌬
Izbereš lahko paket dveh, štirih ali šestih vpojnih krp.

2. Raznovrstne gobice za kuhinjo ali kopalnico. Naj ti najprej predstavim dve slovenski gobici.

 • Prva je kafetkarca, ki je malo bolj groba gobica, narejena iz rabljenih jutinih vreč, ki so uporabljene za transport nepraženih kavnih zrn ☕. Je alternativa žičnatim gobicam, primerna za odstranjevanje bolj zasušenih madežev, kot tudi za čiščenje mreže iz pečice ali žara. 
 • Druga pa je slavna lufa 🥒, ki je obnorela Slovenijo, saj izredno učinkovito čisti posodo, hkrati pa gre za popolnoma naraven produkt – nastane iz buče lufa tako, da zrelo bučo dobro posušijo, olupijo, odstranijo semena in jo očistijo. Odlično se obnese tudi v kopalnici, pralnici in delavnici, z njo lahko očistiš tudi okna!
Kafetkarca ti bo prišla prav ob bolj zasušenih madežih, lufa za pri vsakodnevnem pomivanju.

V kolikor iščeš mehkejše gobice, ki so dobro vpojne in proizvedejo veliiko pene, sta ti dve na sliki spodaj super izbira. Sta dovolj nežni tudi za čiščenje bolj občutljivih predmetov ✨. Če pa si želiš klasično grobo-na-eni-strani-mehko-na-drugi, posezi po Comme Avant gobici iz lufe (groba stran) in bombaža (mehka stran).

Gobici na levi sta mehkejši in nežnejši, gobica na desni pa ima eno stran mehko, drugo pa grobo.
 1. Če ti gre na živce, da imaš pri čiščenju roke v stiku z gobico in čistili, potem premisli o nakupu krtačke. Zaradi daljšega ročaja bodo tvoje roke ostale suhe, dobro pa bodo očistile tudi bolj zasušene madeže. 🍳
 2. In še zadnji od pripomočkov, ki ti ga želimo predstaviti, so rokavice iz naravne gume. Čeprav naravna čistila niso škodljiva, so rokavice vseeno dobrodošle predvsem, če čistiš z zelo vročo vodo ali imaš občutljivo kožo na rokah. Narejene so iz FSC certificiranega lateksa, to je biorazgradljiva guma naravnega izvora, ki jo pridobivajo na način trajnega gospodarjenja z gozdovi. Rokavice imajo prav tako certifikat “Fair rubber”, ki zagotavlja, da se naravni lateks pridobiva po načelih pravične trgovine. 🤝
Krtačke so res vsestranske – ne le pri pomivanju posode, prav ti bodo prišle tudi pri čiščenju steklenic ali zelenjave.

Čistila

V Rifuzlu ponosno podpiramo Nino, ki stoji za znamko naravnih slovenskih čistil Odori 🥰. Vsa njena čistila so narejena na rastlinski osnovi, so biorazgradljiva in okolju prijazna, saj ne vsebujejo fosfatov, konzervansov, barvil, encimov in drugih dodatkov. Na naših poličkah najdeš:

Vsa so na voljo le na rinfuzo (zato obvezno prinesi svojo flaško ali prazno embalažo od čistila, ki ga imaš trenutno doma 🧴), uporabljajo pa se enako, kot konvencionalna čistila. Nekoliko posebno je le tisto za čiščenje stekel – ogledalo ali okno najprej pošpricaš, nato ga očistiš z mokro krpo in šele nato osušiš s suho.

Januarja smo skupaj z Nino pripravili en krasen video, kjer si lahko ogledaš, zakaj so to (vsaj po našem mnenju) najboljša naravna čistila, kar jih lahko najdeš:

Poleg Odori čistil imamo v ponudbi še:

 • Trdo milo za ročno pomivanje posode 🧼. Tega smo dodali, ker je zelo uporabno na potovanjih, ob pravilni uporabi pa ga porabiš precej manj, kot tekočega detergenta. 150 g kocka ti bo služila za okoli 3 mesece uporabe 🤯.
 • Tablete za strojno pomivanje posode. Te, ki jih najdeš v Rifuzlu, vsebujejo biorazgradljive sestavine in so tako bolj prijazne do vodnih ekosistemov 🐟. So manjše in bolj koncentrirane, kot običajne tablete, zato zavzemajo manj prostora, zahtevajo manjše pakiranje in posledično se pri transportu porabi manj energije ter zmanjša emisije 🚛.

Še nekaj splošnih priporočil

 • Gobice in krpe redno čisti – najlažje je, da jih opereš skupaj s posodo v pomivalnem stroju ali pa jih preliješ z vrelo vodo, ki ji dodaš žlico Ox power belila
 • Namesto, da kupuješ nove krpe, lahko razrežeš stare bombažne majice ali brisače 👕. Pazi le, da so res narejene iz naravnih materialov, saj si ne želimo, da naokoli raznašamo delce mikroplastike. 
 • Naša čistila so zelo učinkovita in jih zato uporabljaj v minimalnih količinah. Še posebej je to pomembno pri gelu za pomivanje posode, da te ne pričaka poln stroj pene 😳. 
 • Za dobro delovanje pomivalnega stroja, mu redno dodajaj sol za pomivalni stroj (na rinfuzo), v predelek za sredstvo za sijaj pa doziraj raztopino citronske kisline (citronsko kislino preprosto zmešaj z vodo).

Želiš za čiščenje svojega doma uporabiti čim manj čistil?

Potem se prijavi na naše novičke, v katerih prejmeš Rifuzlov vodič za čiščenje s sodo bikarbono in citronsko kislino 💚. V njem najdeš vse informacije, ki jih potrebuješ, da se bo tvoj domek kar svetil z minimalno količino čistil. 

Prijaviš se lahko TUKAJ, vodič pa ti takoj pošljemo na email.

Prenesi svoj vodič na telefon ali pa si ga natisni in nalepi na notranjo stran omare, v kateri hraniš pripomočke za čiščenje.

Ti je bil članek všeč? 🤗

Prijavi se na Rifuzlove novičke! Dobiš jih največ 2⨉ mesečno na svoj e-mail naslov. Obvestim te o novih objavah na blogu, o novostih v ponudbi ali te povabim na kakšen dogodek! 😉

Prijavi se tukaj
Zmanjškarsko življenje

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nazaj
Iščemo novo Rifuzlarko ali Rifuzlarja – novo vodjo trgovine
Naprej
Novi izdelki – december 2022 do marec 2023