Shopping cart
0,00 €

Ajdov hlebček z orehi

Postopek priprave ajdovega hlebčka z orehi je podoben kot sem ga že objavil za lanen kruh (ali vsake druge vrste “no knead” recept). Razlika med “navadnimi” recepti in “metodo brez gnetenja” je, da uporabimo izredno malo kvasa, ter pustimo testo dolgo vzhajati. Najpomembnejše je, da testu pustimo čas, da se notri razvije prava kultura, ki velike molekule predela na enostavnejše. Bom o vseh razlogih o tem, zakaj je to boljše, napisal nekoč poseben prispevek (prijavi se na novičke, da ga ne zamudiš). 😉

✔️ Potrebuješ:

Za polkilski hlebček:

  • 100 g ajdove moke (na voljo v Rifuzlu)
  • 330 g ostre pšenične moke (lahko je tudi navadna bela tip 500, obe na voljo v Rifuzlu)
  • eno čajno žličko soli (10-15 g)
  • cca 1 g suhega kvasa (četrtino čajne žličke) ali malo kroglico svežega kvasa (1-2 g)
  • 300 ml vode
  • 50 g orehov (na voljo v Rifuzlu)
  • lonec s pokrovom, ki gre lahko v pečico (litoželezna, keramična, lončena posoda …)

📖 Postopek:

Prvi 4 koraki priprave testa
Zmešamo sestavine, pokrijemo in pustimo vzhajati vsaj 8 ur.

V veliko posodo odmeri obe moki, sol, kvas in s kuhalnico ali kar z roko premešaj, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Dodaj vodo in s kuhalnico premešaj, da dobiš pocasto testo. Testo vsebuje precej veliko količino vode in če boš mešal/-a z roko, se ti bo verjetno vse lepilo na prste. Intenzivno gnesti testa ni potrebno (v tem je čar tega recepta), to bodo za nas naredile pridne mikroskopske delavke – bakterije in kvasovke – samo čas jim moramo dati.

Posodo pokrij s pokrovom (če ga ima) ali vlažno kuhinjsko krpo in pusti vzhajati med 8 in 20 ur (najboljše čez noč) na sobni temperaturi.

Med vzhajanjem v testu nastanejo mehurčki CO2, kar pomeni, da vse poteka tako, kot mora.

Vzhajajo testo bo polno mehurčkov in še bolj lepljivo, kot je bilo na začetku (glej video).

Lepljivo testo

Pogumno pomokaj pult z belo moko, testo s spatulo prestavi nanj in ga še na vrhu posuj z moko.

Delovna površina
Delovna površina

Pomokano testo

Dodaj orehe in ga na hitro pregneti, da se orehi razporedijo po testu (2-3 minute).

Dodamo orehe

Če se ti testo lepi na površino ali prste, kar pogumno dodatno pomokaj. Testo oblikuj v hlebček in ga postavi v drugo posodo, ki si jo naoljil in znotraj posul z otrobi, zdrobom ali moko, da bo testo šlo lažje ven.

Oblikovan hlebček z orehi v sredini – to so te “bule”.
Pripravljen za drugo vzhajanje.

Tako pripravljen hlebček pusti vzhajati še 2 uri (± 1 ura). 😀

20 minut pred začetkom peke postavi v pečico lonec s pokrovom, v kateri boš pekel/-a kruh in nastavi pečico na 230 °C, da se segreje. Ko je pečica s posodo segreta, vzami posodo na hitro iz pečice, vrži v posodo vzhajan hlebček (kakor pade pade, ne sekiraj se!), pokrij in peči 35 minut s pokrovom in potem še 5 min brez pokrova na 230 °C.

Ko je kruh pečen, ga vzami iz pečice, pusti na pultu, najboljše na rešetki, da se ohladi, nakar je pripravljen, da ga pohrustamo! 😋

Pečen, ravno iz pečice.

Želiš biti o podobnih objavah obveščen-a v prihodnje? Prijavi se tukaj na Rifuzlove novičke!

Dober tek! 😉

Ti je bil članek všeč? 🤗

Prijavi se na Rifuzlove novičke - dobiš jih max 2x mesečno na svoj email. Pošljemo našo novo ponudbo, povabimo na kakšen dogodek ali pošljemo povezavo do novega članka, kot je ta.

Prijavi se tukaj
Recepti

Komentarji

  • Andreja Mrzlikar ,

    Želim prejemati vase super novičke. Zdej pa v kratkem naredim tale kruhek😀

  • Miha ,

    Je kje je možno kupiti suhi kvas na rinfuzo? Našel sem ga samo v majcenih pakiranjih.

    • Primož Cigler ,

      Hej Miha! Hvala za komentar. Sigurno ga bomo slej kot prej imeli v Rifuzlu. Do takrat pa je dobra alternativa sveži kvas (dobi se ga v papirju), ki ga nalomiš na majhne koščke in jih zmrzneš v zamrzovalniku. Ko pečeš kruh, vzameš en majhen košček zvežega kvasa iz hladilnika, ga za par sekund namočiš v vodi in kvasovke so pripravljene! 🙂

  • Lili ,

    Oha
    Sem spekla kruhek po vasem receptu z pirino in ječmenovo moko pustila celo noc vzhajat in spekla pa mi ni narastev je zbit ne vem kaj sem narobe naredila. Lp

    • Primož Cigler ,

      Hej Lili,

      Pirina in ječmenova moka bosta precej manj vzhajali, ker imata precej manj glutena in bo načeloma vedno prišel bolj zbit kruh. Najbolj vzhaja pšenična moka. Na pamet težko rečem kaj drugega. Jaz sem tudi na začetku potreboval malo časa, da sem se navadil in naučil kaj in kako. Lahko je problem v moki, kvasu, razmerju voda-moka, temperaturi… če ne uspe, ne obupaj in drugič naredi malo drugače.

  • Grozdana Bobanac ,

    Grozdana BobanacVidjela video u subotu i navečer zamijesila. Našla sam u hladnjaku kockicu kvasaa Fala, kojeg sam kupila još 09.03. u TUŠ-u u Bizeljskem prije nego je zatvorena granica . Bila je u dobrom stanju ,malo se mrvila pa sam ipak napravila kuglice kakve sam mogla i stavila u zamrzivač. Mrvice koje su mi ostale zamijesila sam s mokom i vodom i ostavila poklopljeno do nedjelje u 14 sati. Stalno sam gledala video i pripremila hlepček i stavila da se diže. Imam staru emajliranu posudu Emo Celje u kojoj je bila košarica za prženje. -To sam davno bacila, pa sam stavila u pećnicu samo posudu s jednim metalnim poklopcem. kadse zagrijala istreslla sam kruh i stavila peći. Pustila sam da se hladi,slikala da podijelim na Fejsu, ali danas nisam uspjela i ne mogu ga prestati jesti koliko mi je dobar.

    • Primož Cigler ,

      Pozdrav Grozdana,

      Hvala za priču i dober tek! 🙂 Jako me veseli, je ovaj recept došao i na Hrvatsko! 🙂

  • Grozdana Bobanac ,

    Grozdana
    Imam instant ajdove moke Happy Harvest. Mogu li i to miješati s bijelom mokom?

    • Primož Cigler ,

      Pa da, mislim da nije problem. Probaj i vidi kako bude. Peka kruha je eksperiment 🙂

  • Pusti komentar

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Nazaj
    Koruzne tortilje
    Naprej
    Lanen kruh s semeni