
Piškoti biscotti
Biscotti so italijanski piškoti z mandlji, so dvakrat pečeni in zato fino hrustljavi. V Toskani jih namakajo v njihovo desertno vino, ampak dobri so tudi za potapljanje v toplo mleko ali čaj. Enostavni za pripravo, fejst všečni, na suhem dolgo zdržijo in vsakič so lahko malenkost drugačni.💃🏼
Kaj potrebuješ?👀
- 2 žlici mletih chia semen + 6 žlic vode
- 200 g polnozrnate pirine moke
- 1 žlička vinskega kamna za peko + 1 žlička sode bikarbone
- 100 g rjavega trsnega sladkorja
- ščep fino mlete soli
- 60 g nasekljanih mandljev
- ščep bourbonske vanilije
- po želji: limonina/pomarančna lupinica
- 60 g sojinega napitka
- 45 g oljčnega olja

Kako se lotiš?🧐
V mlinčku zmelješ chia semena in jim dodaš vodo, mešanico pa za malo postaviš na stran. V poljubno posodo natrosiš najprej vse suhe sestavine (moko, vinski kamen, sodo, sladkor, sol, mandlje, vanilijo, če ti zadiši še nastrgano lupinico), vse premešaš, nato pa direktno v to isto posodo zatehtaš še sojin napitek, oljčno olje ter dodaš namočena chia semena. Zadevo premešaš z žlico, nato pa še z rokami, toliko, da se vse sestavine lepo povežejo. Testo razdeliš na pol, nato pa s čistimi in z vodo navlaženimi rokami (na pekaču, opremljenem s peki papirjem) oblikuješ dva velika ovalna “piškota”, kot vidiš na fotki spodaj.
Pečeš v pečici segreti na 180 °C približno 25 minut (toliko, da sta na otip malenkost napeta in ne več čisto mehka), nato pa ‘’piškota’’ ohlajaš na rešetki vsaj 10, boljše 15 minut, vmes pa nastaviš pečico na 160 °C. Po teh 15ih minutah narežeš piškota na nekje 1,5 cm debele kose oziroma piškote (bodo še malenkost vlažni, krhki), katere daš še drugič in obljubim da zadnjič, v pečico. Torej na 160 °C za 10 minut, nato jih obrneš na drugo stran in pečeš še 10 minut. Piškoti morajo dobiti lepo zlato-rjavo barvo, z nadaljnjim ohlajanjem na sobni temperaturi postanejo dodatno hrustljavi, trdni, zato jih ne peči predolgo.


Saj ni res, pa je?
Proces lahko zaključiš ali pa nadaljuješ tako, da jih potopiš v stopljeno temno čokolado, nanjo pa potrosiš kakšno narezano suho sadje, zmleto liofilizirano sadje, naribano pomarančno lupinico ali kaj drugega poljubnega po navdihu.✨

Ti je bil članek všeč? 🤗
Prijavi se na Rifuzlove novičke! Dobiš jih največ 2⨉ mesečno na svoj e-mail naslov. Obvestim te o novih objavah na blogu, o novostih v ponudbi ali te povabim na kakšen dogodek! 😉
Prijavi se tukaj
Pusti komentar