Shopping cart
0,00 €

Lanen kruh s semeni

☝️ Posebnost tega recepta je, da uporabimo izredno malo kvasa, pustimo testo dolgo vzhajati in ga ne gnetemo, zaradi česar bo kruh precej bolj okusen, pa še dlje bo ostal svež. Čas je torej glavna skrivna sestavina ⏳😉

✔️ Potrebuješ (za polkilski hlebček):

  • 70 g lanene moke (na voljo v Rifuzlu)
  • 360 g ostre pšenične moke (na voljo v Rifuzlu)
  • eno čajno žličko soli (10-15 g)
  • cca 1 g suhega kvasa (četrtino čajne žličke) ali malo kroglico svežega kvasa (1-2 g)
  • 300 ml vode
  • 10-20 g lanenih semen – po želji (na voljo v Rifuzlu)
  • lonec s pokrovom, ki gre lahko v pečico (litoželezna, keramična, lončena…)

📖 Postopek:

Vodo, sol in kvas zmešaj v veliki posodi, da se kvas in sol raztopita. Dodaj obe moki in vse skupaj kar s kuhalnico zmešaj, da nastane pocasto testo (lahko mešaš tudi z roko, vendar se ti bo testo lepilo na prste). Posodo pokrij s pokrovom (če ga ima) ali vlažno kuhinjsko krpo in pusti vzhajati vsaj 8-16 ur (najboljše čez noč) na sobni temperaturi.

Tako vzhajano testo z metlico prestavi na pomokan pult in ga še na vrhu posuj z malo moke (najboljše se obnese pšenična ostra).

testo na delovnem pultu

Dodaj lanena semena in ga na hitro pregneti (2-3 minute). Če se ti testo lepi na roke, dodatno pomokaj. Oblikuj hlebček in ga pusti pokritega z vlažno krpo vzhajati na pultu ali v drugi posodi (ki si jo prej naoljil in posul z zdrobom ali otrobi ali moko, da se testo ne prime) še 1-2 uri.

20 minut pred začetkom peke postavi v pečico lonec s pokrovom, v kateri boš pekel/-a kruh in nastavi pečico na 230 °C, da se segreje. Ko je pečica s posodo segreta, vzami posodo na hitro iz pečice, vrži v posodo vzhajan hlebček (kakor pade pade, ne sekiraj se!), pokrij in peči 35 minut s pokrovom in potem še 5 min brez pokrova na 230 °C.

Ko je kruh pečen, ga vzami iz pečice, pusti na rešetki, da se ohladi (medtem poslušaj, kaj ti šepeta, ko se skorja hladi 👂) in na koncu z veseljem zagrizni vanj! 😋

Pečen lanen kruh s semeni

Komentar: osnovni recept se imenuje “no knead bread” oz. po naše “negneten kruh”. Prvič sem zanj slišal od Andreja iz Pekarna OSEM, od takrat pa pregledal ogromno receptov, knjig, videov, bil na tečaju peke kruha in na koncu prišel do zgornjega recepta, ki je za vsakodnevno peko najbolj enostaven. Že 4 leta tako spečem dva- do trikrat na teden hlebec kruha, pri tem pa vedno kaj spremenim – predvsem mešanico mok. Zdaj že 2 leti uporabljam predvsem te iz ekološke kmetije Markovi iz Bele krajine, ki jih lahko kupiš tudi v Rifuzlu!

Želiš biti o podobnih objavah obveščen-a v prihodnje? Prijavi se tukaj na Rifuzlove novičke!

Dober tek! 😉

Ti je bil članek všeč? 🤗

Prijavi se na Rifuzlove novičke - dobiš jih max 2x mesečno na svoj email. Pošljemo našo novo ponudbo, povabimo na kakšen dogodek ali pošljemo povezavo do novega članka, kot je ta.

Prijavi se tukaj
Recepti

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nazaj
Ajdov hlebček z orehi
Naprej
O nagajivih kokicah 🍿🌽