✨ Naročilnica je trenutno ODPRTA!
Košarica
0,00 €

Klasično mokro britje s kovinskim brivnikom in britvico

Kovinski brivnik na zgornji sliki sem kupil 10 let nazaj. 👆

In ne boš verjel-a, še vedno ga uporabljam! Zadnje čase malo manj pogosto, ker se brijem le enkrat tedensko, bila pa so leta, ko sem se z njim bril vsak dan (ko sem se delal, da sem mladi poslovnež, haha! 🧳).

Očitno sem že dolgo pred tem, ko sva se z Manco odločila, da odpreva Rifuzl, začenjal uporabljati stvari, ki mi služijo dolgo časa in so okolju prijaznejše. Preden sem prešel na klasični brivnik sem uporabljal britvice s trojnimi rezili. Pri teh zamenjaš celotno plastično glavo, ko se rezila skrhajo. Šlo mi je na živce, da sem (takrat še kot študent) precej teh glav zmetal stran. In še prav drage so bile! 💸

Nato si je cimer Andrej kupil klasičen kovinski brivnik na britvice z dvojnim rezilom (hvala, Andrej!). Iskreno, mene je bilo takrat tistih britvic strah “ko cucka”. Nobenega tehtnega razloga nisem imel za ta strah. Morda je bil prisoten še iz otroštva, ko sem starega očeta gledal, kako se je bril s klincami in me je bilo vedno strah, da se bo urezal 😬🔪. Sklepal sem, da se jaz ne bi nikoli znal brit z njimi.

Ampak cimer Andrej je prav hitro osvojil gibe in čudežno preživel. Pa ne le to, še zelo je hvalil ta način britja, da je veliko prijaznejši do kože, nič se ne zatika, pa še OBČUTNO cenejši! Vsako rezilo drži med 4 in 6 britij. Če se briješ 3x tedensko, to pomeni, da boš v enem letu potreboval le 40 rezil. Če kupiš paket 100 rezil, ki stane 18,90 eur, to pomeni, da te britvice letno pridejo manj kot 8 eur (manj kot 1 eur na mesec)! 💰

Ker se hitro “nalezem” česa takšnega, kot je klasično mokro britje, sem naposled le premagal strah in si tudi sam naročil svoj prvi kovinski brivnik. Ko sem raziskoval, katerega izbrati, sem bil presenečen; mnogi uporabniki na tujih forumih in na YouTube-u niso mogli prehvaliti klasičnega mokrega britja v primerjavi z modernimi plastičnimi britvicami ali električnimi brivniki. Zagovarjali so, da je klasično britje prijaznejše do kože, saj preprečuje vraščanje dlak. Da je cenejše, prijaznejše do okolja in nenazadnje, da se ga hitro navadiš in ti postane kar takšen mini hobi. ✌️

Za začetek nisem želel preveč “eksperimentirati” in po nekaj pogledanih videih in prebranih mnenjih sem se odločil za enega najbolj popularnih modelov brivnikov – Mühle R89 – razmišljujoč: “bom že kasneje kupil še kakšen drug brivnik, ko ugotovim, kaj mi ustreza”. No, še danes imam in uporabljam le R89, ki mi odlično služi.

Ko sva se z Manco odločala, kateri brivnik dodati v Rifuzl v ponudbo, ni bilo dileme. Že dejstvo, da Mühle od 2006 ni spreminjal oblike brivnika R89, govori samo zase dovolj. Dobrih, kvalitetnih izdelkov ni potrebno vsako leto spreminjati, saj brezčasno in odlično opravljajo svojo nalogo. Če nekaj deluje, zakaj bi spreminjal? In po slabih desetih letih izkušenj lahko trdno stojim za brivnikom, ki ga imamo v ponudbi.

Kaj pa britvice, oziroma kovinska rezila za brivnik?

Za klasično mokro britje potrebuješ poleg brivnika še nekaj drugih pripomočkov: 

 • britvice z dvojnim rezilom, ki se vstavijo v brivnik – brez njih je brivnik neuporaben,
 • brivsko peno, pasto ali milo in
 • čopič za britje, s katerim to peno, pasto ali milo pripraviš in naneseš na obraz.
Od leve proti desni: milo za britje, brivnik, britvice Astra in brivski čopič

Katere britvice izbrati? V tujini sem že pred časom naročil komplet, v katerem je več britvic različnih proizvajalcev. Večina jih je pakiranih v škatlice z dodatnim plastičnim ovojem, kar pomeni, da že takoj odpadejo za ponudbo v Rifuzlu. Med tistimi, ki niso pakirane v plastiko, pa ene še posebej izstopajo v kvaliteti, pa tudi drage niso. To so britvice Astra Superior Platinum Double Edge.

Levo: večina britvic je pakiranih v plastiko. Desno: britvice Astra SP DE so pakirane v papir.

Če pregledaš kak forum in narediš malo raziskave, so na splošno uporabniki in uporabnice zelo zadovoljni z britvicami Astra. Izdelane so v Rusiji, v isti tovarni, kjer izdelujejo tudi (mnogo dražje, a nič kaj boljše) “žiletke” Gillette.

Razlaga pojmov (ker sem tudi sam potreboval kar nekaj časa, da sem našel pravilne slovenske izraze):

 • brivnik = kovinsko držalo, kamor vpnemo rezilo – britvico.
 • britvica = rezilo, vstavek za v brivnik. Standardne velikosti so kovinske britvice z dvojnim rezilom (double edge oz. DE). Po domače tudi žiletke, klince, …
 • britev = posebno oblikovan in zelo oster nož za britje.

Navodila za mokro britje

Ker video pove več, kot 1000 besed in slik, sem se kar posnel pri britju. Video je tu, pod njim pa je še kratek povzetek britja v točkah:

 • S čopičem v posodici narediš peno. V videu uporabljam milo za britje Amon & Anis, ki pa je drugačno od običajnih, bolj “komercialnih” pen za britje. Manj se peni, pena se hitreje posuši in ga zato morda ne bi priporočal popolnim začetnikom. Po drugi strani pa je lokalno narejeno, v Rifuzlu na voljo brez plastike in iz povsem naravnih sestavin, kar mi odtehta malo slabšo funkcionalnost.
 • Peno naneseš na zmočen obraz in jo dobro vtreš. Pena ne sme biti presuha!
 • V brivnik vstaviš britvico in začneš z britjem. Ne pritiskaj preveč (vsaj na začetku ne) in vedno vleči le v smeri držala, kot bi z grabljami vlekel po travi. Nikoli ne potegni prečno, ker tako se urežeš. Za vajo, da dobiš občutek, lahko pred prvim britjem poskusiš brez rezila v brivniku.
 • Splakneš z vodo in po želji ponoviš postopek nanašanja pene in britja še 1x ali 2x (za super gladek učinek).

V bolj fine podrobnosti se v tem članku ne bom spuščal. Če pa te zanima več, pa je dober slovenski vir blog Obrij se! ali forum britev.si. Lahko pa tudi vprašaš v komentarju spodaj, če česa nisem dobro razložil.

“Dobro Primož, razložil si moško plat. Kaj pa za nas, ženske?”

Čeprav morda iz tega zapisa izgleda, da so klasični brivniki zgolj za moško britje, pa to ni res. Izkušenj z britjem nog sicer nimam, ampak brivnik je pač brivnik. Če je dober za grobe in goste dlake na moški bradi, bo dober tudi za nežne dlakice po ženskem telesu.

V resnici je britje s kovinskimi brivniki (tudi prav z Mühle R89) med “zero wasterkami” precej popularno. Tukaj je en video s 150.000 ogledi:

Celoten komplet lahko naročiš tudi v spletni trgovini

Če si že odločen-a, da poskusiš s kovinskim klasičnim brivnikom tudi ti, se oglasi v Rifuzlu ali pa naroči vse skupaj kar preko spleta. Zagotovo potrebuješ:

Opcijsko pa lahko naročiš tudi:

Če pa imaš še kakšno vprašanje, pa kar “ustreli” spodaj v komentarjih – z veseljem bom prebral in odgovoril po najboljših močeh! 😉

Ti je bil članek všeč? 🤗

Prijavi se na Rifuzlove novičke! Dobiš jih največ 2⨉ mesečno na svoj e-mail naslov. Obvestim te o novih objavah na blogu, o novostih v ponudbi ali te povabim na kakšen dogodek! 😉

Prijavi se tukaj
Zmanjškarsko življenje

Komentarji

 • hurry ,

  Proraso, škoda da je ostala samo škatlica! 🙂

  • Primož Cigler ,

   Ja, res je zelena posodica od Proraso mila. Se pa ne strinjam, da je to škoda. Pač ponucal sem plastično posodico dalje, ker je ravno prave velikosti, da gre noter milo Amon in Anis. ?

 • Davor ,

  Še ena opcija za čim manj smeti. Osebno se že vsaj 15 let brijem z brivnikom Gillete Mach3 (3 rezila). Brijem se vsaj 2 krat tedensko, zelo pomembno je da se brijem med kopanjem, saj se brada takrat zmehča. Ko našamponiram glavo, namilim malo tudi brado, sperem z vodo in začnem z britjem. En nastavek uporabljam minimalno 1leto brez problema, res da sčasoma ne gre tako gladko kot na začetku, ampak če je brada dobro zmehčana ni noben problem. Nato nastavek prevzame žena, ki pravi, da se veliko bolje brije kot z drugimi britvicami. Obvezno je torej zmehčati brado in pred britjem sprati brado z vodo, saj mislim da milo, pena uničuje rezilo. Prav tako britvico spiram samo z mrzlo vodo, ne vem pa če ima to nek vpliv. Dobra stvar 3 rezil je, da se skoraj nikoli nisem porezal. To je to, mogoče komu prav pride.

  • Primož Cigler ,

   Hej Davor!

   Hvala za mnenje! Super, da si ga delil, predvsem je splošno uporaben ta del glede britja po tuširanju oz. kopanju – velja tudi za klasično mokro britje, da zelo pomaga. Tudi pri brivcu ti dajo najprej na brado toplo vlažno brisačo, pred britjem (nisem nikoli bil, so mi razlagali drugi, ki hodijo).

   Za Mach 3 pa: tri rezila so lahko problematična, ker odrežejo dlake prenizko in se potem vraščajo. Odvisno seveda od človeka do človeka, jaz tudi nisem imel nekih problemov s tem, sem pa bral zapise ljudi, ki so jih imeli.

   Še enkrat: hvala za mnenje in uporaben nasvet!

 • Andrej ,

  Hint, hint, L’Occitane ma kovinske posodice za mila, jaz mam ta isto že od tedaj ko me je Primož gledal se brit. Za pripravo mila pa sem v Ikeji kupil čist malo kovinsko posodico, mnogo lažje dobit lepo kremo izven posodice za milo.

 • Mateja Frank ,

  Odlična naložba. Nikoli več se ne vrnem na plastično britvico. Me je pa sprva bilo strah in sem dolgo odlašala. Samo opogumit se je treba. Zelo lepo se brije in nič ni srbečice po britju.

 • Pusti komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Nazaj
  Širimo ekipo, zaposlimo Rifuzlovega univerzalca
  Naprej
  Novi izdelki v Rifuzlu – oktober, november, december in januar 2020/21