
Brioš burger
V objemu puhastih, rahlo sladkih brioš bombetk ekološke pekarne Deveta vas, se stiskajo lečin polpet, poln umami fantazije, prijetno kiselkasta fermentirana zelenjava, sestavine direktno z vrta za malo svežine, kot tudi dve omaki za nekaj zabave, veselja in sočnosti.🤝🏻
Kaj potrebuješ?👀
ZA (3-4 večje) POLPETE:
- 100 g suhe črne beluga leče
- 200 g šampinjonov
- 1 žlico olja
- ½ večje čebule
- 3 stroke česna
- pest sončničnih semen
- pest svežih zelišč (jaz sem uporabila origano in peteršilj)
- ščep mletega popra
- 2 žlici oziroma po okusu Kis in kvas dimljene bučne (ali sojine) omake
- ½ skodelice pirine polnozrnate moke
ZA FINIŠ:
- brioš bombetke
- gorčično omako (razmerje: 2 žlici gorčice + 2 žlici kuhane čičerike + 1 žlica oljčnega olja + po potrebi malo vode)
- veginezo omako (razmerje: 2 žlici veganske majoneze Bioway + 2 žlici kokosovega jogurta)
- Kis in kvas kimchi
- popečen melancan
- (popečeno) nektarino
- blitvo ali špinačo


Kako se lotiš?🧐
Najprej daš kuhati črno lečo, medtem pa pripraviš ostale sestavine. Na drobne kocke narežeš šampinjone, ki jih, v predhodno ogreti ponvi, brez olja pražiš toliko časa, da spustijo večino vlage in malenkost začnejo pridobivati na barvi.🤟🏻 Predevaš jih na stran, v isti ponvi na žlici olja popražiš še naseckano čebulo in česen. Skuhano lečo odcediš s pomočjo cedila, vendar je ne spiraš z vodo! Naj stoji v cedilu vsaj 5 minut (vmes si na pult nadevaš ostale sestavine), nato jo prestaviš v posodo, polovico pretlačiš z vilico, dodaš pražene šampinjone, čebulo in česen, sončnična semena, sesekljana zelišča, nekaj mletega popra in po tvojem okusu še dimljeno bučno ali sojino omako.💯 Premešaš in poskusiš, po potrebi zreguliraš, nato pa dodaš pol skodelice pirine moke, spet premešaš in dodaš še toliko moke, da dobiš ne-preveč-lepljivo, a ne-preveč-suho maso. Oblikuješ polpete, ki jih popečeš na naoljeni ponvi.💥
Popečeš še melancane, narežeš (po želji tudi popečeš) nektarino, po potrebi tudi blitvo. Pripraviš gorčično omako tako, da v blenderju zmiksaš gorčico, kuhano čičeriko in malce oljčnega olja.🤏🏻 Za drugo omako pa samo z žlico zmešaš vegansko majonezo in kokosov jogurt.🥄
Vse pripravljene komponente, vključno s kimchijem, po svoji logiki sezidaš v funky burger.🦖

Saj ni res, pa je?
- Super je, če lečo pred kuhanjem nekaj ur ali kar čez noč namakaš v vodi, saj ji tako skrajšaš čas kuhanja.🌙Seveda pa ni nujno, da uporabiš ravno črno lečo, jaz sem izbrala črno predvsem zaradi barve in ‘’zemeljskega’’ okusa, ki se po mnenju mojih brbončic super poda k okusu šampinjonov ali drugih gobic. Podobno dobro mi je recept uspel z zeleno lečo.
- Skuhane leče ne splakuješ z vodo, saj nočemo dodatne vlage v masi za polpete.🙅🏼♀️
- Za seckanje gobic, čebule in česna lahko uporabiš tudi multipraktik, vendar pazi, da kockice gob ne bodo premajhne, saj tako ne bi prispevale k fini teksturi.🔪
- Nektarino lahko izpustiš ali pa jo nadomestiš z drugim sezonskim sadjem po navdihu. Prav tako lahko špinačo/blitvo nadomestiš s sezonskim zelenjem (navadna solata, rukola, ohrovt, zelje…).🥬
- Pripravljene polpete lahko spečeš tudi na žaru ali pa kar v pečici.🔥

Ti je bil članek všeč? 🤗
Prijavi se na Rifuzlove novičke! Dobiš jih največ 2⨉ mesečno na svoj e-mail naslov. Obvestim te o novih objavah na blogu, o novostih v ponudbi ali te povabim na kakšen dogodek! 😉
Prijavi se tukaj
Pusti komentar