Kategorije

Za zmanjškarje

Predlogi iskanja

Zmanjškarstvo: osnove za začetnike

 • Čas branja Čas branja: 7 minut
zmanjskarstvo: osnove za zacetnike

Hej, začetnik/začetnica! ?‍♀️?‍♂️

Kako lepo, da si se nam pridružil-a na tem čudovitem popotovanju do čistega in zelenega planeta. ? “Zero-waste” ali kot ga imenujemo mi – zmanjškarstvo (ker zmanjšujemo odpadke in splošno porabo – prisrčno, kajne? ?) – ti bo zagotovo razširil obzorja.


Hej, začetnik/začetnica! ?‍♀️?‍♂️

Kako lepo, da si se nam pridružil-a na tem čudovitem popotovanju do čistega in zelenega planeta. ? “Zero-waste” ali kot ga imenujemo mi – zmanjškarstvo (ker zmanjšujemo odpadke in splošno porabo – prisrčno, kajne? ?) – ti bo zagotovo razširil obzorja. Ugotovil-a boš, da tako kot za vsako bolezen rož’ca raste ?, tudi za vsak plastičen izdelek obstaja naravi prijazna alternativa. Hkrati boš opazil-a, da obstaja ogroooomno (res ogroooOOOOooomno?? ) najrazličnejših informacij na številne teme v zvezi z zmanjškarskim življenjem.

Da se ne boš predolgo izgubljal-a v podrobnostih in kar najhitreje zakorakal-a novim dogodivščinam naproti, si spodaj preberi nekaj osnovnih usmeritev in nasvetov, ki so koristni prav vsakemu začetniku (pa tudi veteranu). ?

Plastik fantastik

? Ni vse ena in ista plastika – z vidika varovanja okolja je važno da veš, da se reciklirata predvsem vrsti 1 in 2 (poglej si slikco spodaj ?).
? Če je plastika biorazgradljiva, to pomeni, da se lahko razgradi v industrijskem obratu pod zelo specifičnimi pogoji in ne kar doma; izjema so izdelki, ki so označeni z znakom “home OK compost” (npr. kompostabilne vrečke za smeti).


Kaj pa plastika in zdravje? ?‍⚕️


Tole zna marsikoga presenetiti, ker vsi nekako “vemo”, da je plastika slaba za zdravje. Ampak dejstvo je, da v bistvu NE vemo, kako natančno vpliva in v kakšni meri lahko škoduje.


Vseeno pa, da smo “on the safe side”:

 • Če segrevaš hrano v mikrovalovki, jo pred tem preloži v stekleno posodo.
 • Plastike ne izpostavljaj vročini, lahko pa jo brez problema zamrzneš ?.
 • Pazi, da plastičnih posod ali pripomočkov ne poškoduješ z ostrimi predmeti.
Pa mikroplastika? Dejstvo je, da je mikroplastika prisotna povsod in da jo skoraj sigurno nekaj (nehote) zaužiješ prav vsak dan ?. Kakšen vpliv ima to na nas pa znanstveniki še raziskujejo in zaenkrat še nimamo oprijemljivih dokazov o njeni (ne)škodljivosti ?‍?.

Čeprav so učinki plastike na naše zdravje še vedno oviti v meglo, pa so učinki na naše okolje jasni kot beli dan in (samo) z recikliranjem problema plastike ne bomo rešili – hočeš-nočeš bo treba najti načine, kako jo čim bolj omejiti. ❌

?IDEJA ZA ZMANJŠKARSKE ZAČETNIKE?

Namesto, da iščeš alternativo za plastični okvir za očala ali labelo, ki jo kupiš 1 x letno, si naredi seznam desetih stvari, ki jih kupuješ dnevno ali tedensko in jih razvrsti po tem, kako enostavno bi bilo najti zamenjavo.
Nato vsak mesec izberi eno (ja, samo eno ?) in poišči alternativo, ki bi ti ustrezala. Predlagam, da začneš z najlažjo ali pa mogoče s takšno, ki ti bo v izziv, odsvetujem pa najtežjo, da te takoj na začetku že ne mine ?. Ko ti seznama zmanjka, naredi novega ali pa poskusi alternative, ki si jih osvojil-a, še izboljšati ?.

Klikni na sliko in si prenesi neizpolnjeno tabelo

Kje začeti pri hrani?

Hrana je področje, kjer lahko “zero-waste” začetniki naredimo veliko dobrega ?. Tu se namreč potroši ogromno embalaže za enkratno uporabo, hkrati pa so spremembe velikokrat pravzaprav precej preproste. Spodaj si lahko prebereš nekaj praktičnih nasvetov, ki delujejo zame:

Nakupovanje:

 • Čimbolj pogosto izberi lokalno in sezonsko; bolje za okolje, bolje zate in bolje za denarnico.
 • Kupovati zelenjavo, sadje, stročnice in kruh v lastni embalaži je že običajno. Jaz pa sem iz trgovine tako odnesla tudi že orado, gaudo, piščančje perutničke in čokoladno torto. In zaenkrat še nikomur to ni bilo odveč, ampak sem celo prejela kakšno pohvalo ?. Aja, pa zmanjškarske trgovine tudi že obstajajo ?. #namig
 • Kupuj večje količine naenkrat; npr. 500 g paketke piščančjega fileja zamenjaj za 3 kg – te lahko dobiš, če prosiš zanje neposredno na oddelku s svežimi mesninami, saj jih tudi sami dobijo v takšnem pakiranju.
 • V marsikateri bolje založeni trgovini že najdeš kotiček z oreščki in semeni na rinfuzo.
 • Čokolado lahko dobiš zavito v papir.
 • Coca-colo lahko dobiš v pločevinki ali celo v povratni steklenici. Lahko pa izbereš bolj zdravo kombučo, ki si jo natočiš v Rifuzlu kar v svojo steklenico.
 • Ponudniki dostave na dom marsikje hrano spakirajo v razgradljivo embalažo in imajo to navedeno tudi na svoji spletni strani. Če nisi siguren-a, kje in kaj naročiti, je pizza precej varna odločitev ?.
 • Ne odpovej se vsemu, sploh pa ne svoji najljubši hrani. Prepričana sem, da je ogromno področij, kjer lahko izdelke na svojih policah brez truda zamenjaš z zmanjškarsko alternativo – začni z njimi ?.

Priprava in shranjevanje:

 • Porabi, kar imaš. Simpl, ampak včasih se na to hitro pozabi.
 • Načrtuj obroke. Joj saj vem, da zna biti včasih neizvedljivo, ampak RES naredi razliko, saj se ti hrana redkeje v hladilniku pokvari, ker bi nanjo pozabil-a ?.
 • Zamrzovalnik je tvoj najboljši prijatelj. V njem shraniš, kar ostane od kosila, zelenjavo z vrta, ki je v sezoni nisi uspel-a pojesti ali pa tisto ogromno količino piščančjega mesa, ki si ga kupil-a nekaj točk nazaj in še in še.
 • Iz zelenjavnih olupkov (in piščančjih ali govejih kosti) lahko skuhaš krasno jušno osnovo, ki jo potem samo zapreš v manjše kozarčke in shraniš v zamrzovalniku ?.

Ostali nakupi

Lepo je, če si lahko izdelaš svoj deodorant ali čistilo, ni pa to več potrebno – veliko podjetij je prisluhnilo naši želji po manj odpadkov in sedaj lahko izbiramo med veliko krasnimi rešitvami ?. Deodorant lahko kupiš v stiku, mazljivega v lončku, v pršilki na refil ali pa ga še vedno izdelaš sam-a. Izbira je tvoja. Tu imamo zmanjškarski začetniki res srečo, ker je življenje brez odpadkov vedno bolj razširjeno in je na voljo ogromno izdelkov, za katere si moral-a prej preprosto zavihati rokave in jih izdelati sam-a ?.

In še nekaj super zmanjškarskih alternativ za pogosto uporabljene izdelke ?:

 • Prašek za perilo lahko kupiš v kartonu, nekatere trgovine (tudi Rifuzl) pa imajo na voljo kotičke, kjer si lahko prašek ali pa gel za perilo naložiš/natočiš v svojo embalažo. ?
 • Bodi pozoren-a, ko kupuješ tablete za pomivalni stroj – tudi, če piše, da so prijaznejše okolju, imajo ponavadi še vedno narejen ovoj iz plastike . Najbolje je, da namesto tablet uporabiš prašek ali gel in ga doziraš po potrebi. ?
 • Če nimaš v bližini trgovine, kjer si lahko natočiš alkoholni kis v svojo embalažo, potem kupi v trgovini tisto res največjo in jo po potrebi prelij v manjšo, ki jo imaš doma.?
 • Za odmaševanje odtokov sta soda bikarbona in kis krasna kombinacija. ?
 • Šampone in mila lahko kupiš v trdi obliki oz. jih natočiš v kotičku za refil. ?
 • Vedno več zobnih ščetk je lesenih, najbolj zmanjškarske zobne nitke pa so svilene. ??
 • Tampone in vložke lahko zamenjaš za menstrualno skodelico in pralne vložke. ?
 • Namesto navadne britvice lahko vzameš tisto s posameznimi kovinskimi rezili in potem menjuješ le-te. Če pa uporabljaš vosek, si ga lahko pripraviš kar doma iz mešanice sladkorja, vode, limoninega soka, namesto trakov pa uporabiš kar kakšno staro rjuho, ki jo razrežeš na koščke. ?

Kako vztrajati?

Čisto normalno je, da sčasoma temu ne namenjaš več toliko pozornosti, včasih se ti lahko celo zdi, da ti je odveč in preveč zakomplicirano. Kako torej vztrajati pri življenju brez odpadkov?

 • Najpomembnejše je zavedanje, da je življenje popolnoma brez odpadkov težko dosegljivo. Važno je, da se trudiš ustvariti čim manj odpadkov – v kakšni meri pa je to dosegljivo zate, lahko oceniš le ti! ?
 • To ni vse ali nič princip. Če kupiš čokolado na pumpi, še ne pomeni, da nisi več zmanjškar-ica. En nakup, kjer nisi naredil-a ravno najboljše odločitve ne pomeni, da se vse ostalo izniči. Vsi delamo napake, vsi se znajdemo v situaciji, ko smo ustvarili odpadke po nepotrebnem. In to je ok, bomo drugič boljši. ?
 • Ne rabiš spremeniti vsega naenkrat. Pravzaprav je bolje, da se sprememb lotiš postopoma. Tako ne boš imel-a občutka, da si si vse obrnil-a na glavo. ?
 • Ne kompliciraj!!! Bolj, kot so tvoje rešitve enostavne, večja verjetnost je, da jih boš tudi uporabljal-a. ? Vsak korak šteje. Tudi, če je edina stvar, ki jo trenutno delaš to, da sadje in zelenjavo nakupuješ v lastnih vrečkah. Nekje moraš začeti in sčasoma boš v svoji želji po zmanjševanju odpadkov zelo verjetno naredil-a še druge, majhne korake, ki bodo skupaj ogromno prispevali k lepši okolici. ?

Kot zadnje naj izpostavimo, da življenje brez odpadkov ne rabi biti naporno – nasprotno, iskanje okolju prijaznih alternativ je lahko res zabavno. Ugotovi, katere rešitve perfektno pašejo v tvoj življenjski stil in tako boš lahko kjerkoli in kadarkoli ravnal-a, kot je najboljše za naš planet ???

Rifuzl je trgovina brez plastične embalaže, kjer s svojo embalažo nakupuješ lokalna, zdrava ekološka živila in zero waste pripomočke. Kupuj brez embalaže!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Rifuzl izdelki.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,91 €
Skupaj:
8,18 €

O avtorju

Špela D.

Si že odkril Rifuzlov YouTube kanal?

Želim brezplačen vodič za čiščenje!

Želim brezplačen vodič za čiščenje!

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačen hiter vodič za čiščenje s sodo bikarbono in citronsko kislino.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno