Kategorije

Za zmanjškarje

Predlogi iskanja

Zmanjškarsko pranje perila - odgovori na najpogostejše dileme

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
zmanjskarsko pranje perila - odgovori na najpogostejse dileme

S pomočjo Oxy Power belila in odstranjevalca madežev na kisikovi osnovi: perilo namoči v VROČI vodi, v kateri si predhodno raztopil-a 1-2 žlici Oxy Power belila, za vsaj nekaj ur, lahko pa tudi čez noč. Nato opereš kot običajno. S pomočjo pralne sode: perilo, tako kot zgoraj, namakaj v VROČI vodi, z dvema žlicama pralne sode, vsaj 30 minut pred pranjem, lahko pa tudi izdelaš pasto iz pralne sode (torej v posodici zmešaš s pralno sodo le toliko vode, da nastane pasta) in le to naneseš neposredno na madež, nato pa opereš, kot običajno.  S pomočjo odstranjevalca trdovratnih madežev Odori: madež najprej speri z vodo, nato pa nanj nanesi odstranjevalec. Po 15ih minutah madež temeljito zdrgni in sredstvo pusti delovati še 15 minut, nato pa operi, kot običajno.  V sredini marca smo Rifuzlarke v vesolje poslale sporočilo, da sprejemamo kakršnakoli vprašanja, komentarje in pripombe v zvezi s pranjem perila z naravi bolj prijaznimi sredstvi in prijemi. Med vsemi odzivi smo izbrale tri najbolj pereče teme ? in jih podrobno raziskale, čisto na koncu pa lahko prebereš še en hitri Q&A. Pa kar začnimo!


1. Uporaba mehčalca - JA ali NE?

Z enim stavkom - uporaba mehčalca ni nujno potrebna. V rifuzlarski ekipi imamo deljene prijeme - polovica nas uporablja zmanjškarska sredstva za mehčanje, druga polovica pa ga preprosto izpusti. In vse smo zadovoljne z rezultati ?. Vseeno pa sem zavihala rokave in se podala v globine interneta, da izbrskam še nekaj znanstveno podprtih informacij o uporabi mehčalca ali njegovih alternativ - Rifuzlarke ničesar ne naredimo na pol ?!

Kako deluje detergent za perilo?

Preprosto povedano detergent deluje tako, da ob stiku z vodo zrahlja umazanijo v oblačilih, voda in fizično trenje, ki ga ustvarja vrtenje v bobnu, pa vse te nečistoče nato enostavno spereta. Vloga detergenta je torej izključno to, da ČISTI.?

Kako deluje klasični mehčalec in kako citronska kislina ter alkoholni kis?

Glavna vloga obeh je, da zmehčata perilo, hkrati pa tudi podaljšujeta življenjsko dobo oblačil (ampak pozor - to ne velja za vse vrste oblačil (glej tabelo spodaj)). Vendar pa to počneta na dva različna načina: Klasični mehčalci vsebujejo snovi, ki ustvarijo film preko vlaken oblačil in jih tako naredijo mehke, prav tako pa preprečijo trganje, cufanje ali bledenje barv.  Po drugi strani citronska kislina in alkoholni kis (oba delujeta enako učinkovito) - odstranjujeta detergent in ostale snovi, ki se kopičijo na vlaknih, hkrati pa mehčata vodo in to prav tako pomaga, da ostanejo oblačila čim dlje v svojem prvotnem stanju.

Za izdelavo raztopine iz citronske kisline predlagam, da zmešaš 1 L vode s 150 g citronske kisline, dozira pa se enako kot alkoholni kis: med 50 in 100 mL na boben.

Klasični mehčalec torej dodaja, citronska kislina in kis pa odstranjujeta. Mar ni zanimivo, kako pridemo do podobnega učinka s popolnoma nasprotnim pristopom ?? Navkljub temu, da oba delujeta z istim ciljem, pa se vseeno nekoliko razlikujeta. Spodaj si lahko ogledaš primerjavo med obema variantama, dodala pa sem še opcijo pranja brez mehčalca:

Rifuzl je trgovina brez plastične embalaže, kjer s svojo embalažo nakupuješ lokalna, zdrava ekološka živila in zero waste pripomočke. Kupuj brez embalaže!

O avtorju

Špela D.

Si že odkril Rifuzlov YouTube kanal?

Želim brezplačen vodič za čiščenje!

Želim brezplačen vodič za čiščenje!

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačen hiter vodič za čiščenje s sodo bikarbono in citronsko kislino.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno